Danguvė


Duranta2Danguvė (lot. Duranta) priklauso verbeninių šeimos augalų grupei. Jos tėvynė – Indijos, Meksikos ir Pietų Amerikos atogrąžų miškai. Danguvė – žydintis krūmas. Žydi įvairių atspalvių žiedais – alyviniais, rožiniais, žydrais, baltais. Gyvojoje gamtoje kaip nedideli medeliai ir krūmai yra priskaičiuojamos apie 36 danguvės rūšys. Šią gėlę dėl gražios vainiko formos būtina apskabyti ir apgenėti kasmet, o kartais ir kelis kartus per metus. Kaip kambarinės gėlės auginamos dviejų rūšių danguvės – Duranta plumieri ir Duranta lorentzii.

Laikymo vieta. Ši gėlė mėgsta šilumą, tačiau žiemą jai reikalinga vidutinė temperatūra, ne žemesnė kaip +16° С. Jeigu žiemą ją laikysite šiltai, danguvę gali užpulti skydamaris. Danguvė turi būti laikoma gerai vėdinamoje patalpoje, tačiau saugokite ją nuo skersvėjų.

Apšvietimas. Ši gėlė mėgsta šviesą, puikiai auga ir vystosi laikoma prie rytinės ir vakarinės pusės langų. Vasarą šią gėlę geriau laikyti gryname ore. O prie karštos vidurdienio saulės danguvę reikia pratinti pamažu.

duranta3Laistymas. Laistyti gėlę nuo pavasario iki rudens reikia gausiai, o žiemą – vidutiniškai. Neleiskite, kad perdžiūtų žemė augalo vazone.

Oro drėgmė. Ši gėlė mėgsta padidintą oro drėgmę, todėl ją reikia reguliariai apipurkšti, ypač karštomis vasaros dienomis ir žiemą, centrinio šildymo sezono metu. Jeigu oras patalpose labai sausas, gėlę gali pažeisti voratinklinės erkutės ir skydamaris.

Tręšimas. Danguvė pavasarį ir vasarą tręšiama skystomis kompleksinėmis trąšomis, skirtomis kambarinėms gėlėms.

Persodinimas. Kasmet pavasarį ši gėlė turi būti persodinama. Suaugę stambūs augalai persodinami kartą per du metus. Žemių mišinys persodinimui: lengva velėnos žemė, lapinė žemė, durpinė žemė, puvininga žemė, smėlis (1:2:1:1:1).

Dauginimas. Dauginama ši gėlė sumedėjusiais auginiais ir sėklomis. Auginiai įšaknijami nedideliuose vazonuose prieš tai pašildžius žemę kambariniame šiltnamyje ir panaudojus fitohormonus. Sėklas pasėti reikia sausio-kovo mėnesiais, prieš tai būtina pašildyti žemę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *