Skip to content

Katėms draugiški kambariniai augalai

Namuose laikydami savo mylimas augintines kates, nenorite joms pakenkti. Jeigu jūsų katė labai mėgsta žalumynus vazonėliuose, jums reikėtų žinoti, kokie kambariniai augalai yra nuodingi katėms, o kokie joms nekenkia.  Juk reta kuri katė nepasižymi smalsumu ir tikrai neliks abejinga jūsų namuose esantiems augalams.

Jeigu jūsų katė laikas nuo laiko vis bando užkandžiauti vazoniniais kambariniais augalais, būtų prasminga pasidomėti, kokie augalai nėra pavojingi pūkuotai augintinei. Priešingu atveju katė gali apsinuodyti, ir tai pasireikš gyvūno vangumu, pykinimu, vėmimu, viduriavimu, bėrimu, traukuliais ir net gali pasibaigti augintinio mirtimi.

JAV Gyvūnų apsinuodijimų centro duomenimis, žmonės gali pasirinkti iš 500 rūšių nenuodingų augalų savo namams, kad ir jų augintiniai jaustųsi saugūs.  Paminėsime keletą populiariausių nekenksmingų jūsų katei kambarinių augalų.

Sanpaulija – daugiametis žydintis kambarinis augalas, mėgstantis dažną laistymą, tačiau reikalaujantis gerai nusausinamo dirvožemio.

Apskritalapė peperomija – sukulentinis augalas su trumpu stiebu, puikiai besijaučiantis mažai saulės apšviestoje vietoje ir apskritai reikalaujantis minimalios priežiūros, todėl gerai auga bet kokiuose namuose.

Kambarinis papartis – sudaro tankų sodrių lapų ūglių „fontaną“  ir yra vienas iš labiausiai paplitusių kambarinių augalų, kuris gerai auga pastatomame vazone, ir puikiai žiūrisi pakabinamame vazonėlyje. Papartis įeina į kambarinių augalų, gerai valančių orą, dešimtuką: kambarinis papartis gerai šalina iš oro formaldehidus,  benzeną, trichloretileną ir kitas orą teršiančias medžiagas.

Mėnulio orchidėja (Moon Orchid) – dauguma orchidėjų yra nepavojingos katėms. Mėnulio orchidėja pasižymi subtiliu kvapu ir visai nebijo jokių kenkėjų. Be to, ši nuostabi gėlė veiksmingai šalina iš oro formaldehidą ir tolueną.

Grakščioji chamedorėja – šią išskirtinę palmę lengva auginti, jeigu yra galimybė užtikrinti jai gerą žemės drenažą. Šis augalas veiksmingai valo kambarių orą nuo amoniako, tolueno, trichloretileno ir kitų kenksmingų orą teršiančių medžiagų.

Chlorofitas – šis augalas daugeliui iš mūsų yra gerai žinomas. Jis nereikalauja gausaus ir reguliaraus laistymo ir yra tinkamiausias augalas pakabinamiems vazonams.

Taigi, supažindinome jus su pačiais populiariausiais katėms nekenksmingais kambariniais augalais, kurie ne tik yra draugiški jūsų augintiniui, bet dargi veiksmingai nuo kenksmingų medžiagų valo jūsų gyvenamųjų kambarių orą.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *