Skip to content

Miltonija

miltonija1Miltonija (lot. Miltonia) priklauso gegužraibinių šeimos augalų grupei. Šios gėlės tėvynė yra Pietų Amerika. Gyvojoje gamtoje priskaičiuojama septynios šios gėlės rūšys,  taip pat žinoma daugybė hibridinių šio augalo rūšių. Miltonija žydi aksominiais žiedais, kurie savo išvaizda primena sodo našlaites. Šios gėlės žiedas išauga iki 10 cm skersmens. Žydi miltonija vasarą ir rudenį.

Laikymo vieta. Miltonija yra šilumą mėgstanti gėlė, todėl žiemą optimali oro temperatūra šiai gėlei laikyti yra +20° С – dieną, ir ne mažesnė kaip +16° С – naktį. Gėlė blogai perneša staigius temperatūrų pokyčius ir skersvėjus. Šaltas skersvėjis yra pražūtingas šiam augalui. Šiai gėlei laikyti geriausiai tinka rytinės pusės palangė. Jeigu patalpos langai yra pietinėje pusėje, šią gėlę reikia laikyti pusę metro toliau nuo lango, pridengiant ją tiuliu. Žiemą miltonijai reikalingas papildomas dirbtinis apšvietimas.

Apšvietimas. Miltonija mėgsta ryškią pasklidusią šviesą.

Laistymas. Pavasarį ir vasarą gėlei intensyviai augant ją reikia gausiai laistyti.  Žemė vazone visuomet turi būti drėgna. Žiemą miltonija laistoma retai.

miltonija2Oro drėgmė. Oro drėgmė, reikalinga šiai gėlei, turi būti 60 – 70 proc.  Gėlė geriau jausis ant padėklo su vandeniu arba šlapiu keramzitu.

Tręšimas. Miltoniją reikia tręšti kai formuojasi jos pumpurai ir gėlė žydi.  Tręšti reikia specialiomis trąšomis, skirtomis orchidėjoms, vieną kartą per dvi savaites. Žiemą tręšti reikia kartą per mėnesį.

Dauginimas. Gėlė dauginama ją dalijant ir orinėmis atlankomis.

Persodinimas. Miltoniją reikia persodinti tik tada, kai augalo šaknys pradeda  lįsti iš vazono. Paprastai tai vyksta kartą per 3-4 metus. Persodinama gėlė į didelį vazoną, tačiau ne per didelį. Žemių mišinys persodinimui: smulkintos paparčio šaknys, smulkintos samanos, velėnos žemė, lapinė žemė (visas lygiomis dalimis). Kitas mišinys: durpinė žemė (1 dalis) ir smulkiai sukapota pušies žievė (1 dalis). Taip pat galima naudoti pirktinę žemę, skirtą orchidėjoms.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *