Skip to content

Uosrūtė

uosrūtė1Uosrūtė (lot. Zanthoxylum) priklauso rūtinių šeimos augalų grupei. Šio augalo tėvynė – Pietų ir Šiaurės Amerika, Japonija, Afrika, Australija, Azija. Gyvojoje gamtoje auga apie 200 šio visžalio arba lapus metančio augalo rūšių. Japonijoje ir Kinijoje šis augalas kaip prieskonis vartojamas ruošiant žuvies patiekalus. Uosrūtė dar žinoma japoninio pipiro pavadinimu. Kaip kambarinis augalas labiausiai paplitę dvi šio augalo rūšys  – plokščiadyglė ir amerikinė uosrūtė.

Laikymo vieta. Uosrūtė yra šilumą mėgstantis augalas. Žiemą ši gėlė laikoma +16° C – +18° С oro temperatūroje, minimali temperatūra žiemą – +14° С. Uosrūtė neperneša skersvėjų ir šalnų. Vasarą šį augalą geriau laikyti gryname ore.

Apšvietimas. Gėlė mėgsta ryškią pasklidusią šviesą su šiek tiek tiesioginių saulės spindulių ryte ir vakare. Karštomis dienos valandomis uosrūtė reikia pridengti nuo tiesioginių saulės spindulių.

Laistymas. Nuo pavasario iki rudens uosrūtę reikia laistyti gausiai, žiemą reikia laistyti kur kas rečiau, tačiau negalima leisti, kad žemė perdžiūtų.  Taip pat negalima leisti perteklinės drėgmės, dėl kurios gali pradėti pūti augalo šaknys. Laistymui skirtas vanduo turi būti minkštas.

uosrūtė2Oro drėgmė. Gyvojoje gamtoje uosrūtė auga atogrąžų miškuose, todėl šiai gėlei reikia padidintos oro drėgmės. Gėlę reikia reguliariai apipurkšti ir kartą per savaitę jos lapus nuplauti  karštu dušu.

Tręšimas. Uosrūtė nuo balandžio iki rugsėjo kartą per savaitę tręšiama kompleksinėmis trąšomis, skirtomis kambariniams augalams.

Persodinimas. Kasmet pavasarį persodinama jauna uosrūtė. Suaugę augalai persodinami kartą per du tris metu. Žemių mišinys persodinimui: velėnos žemė, lapinė žemė, puveninga žemė, smėlis, smulkus keramzitas (2:1:1:1). Taip pat galima naudoti pirktinę žemę, skirtą citrusiniams augalams ir pridėti į ją purentuvų (keramzito, smulkaus žvirgždo ir pan.).

Dauginimas. Uosrūtė ankstyvą pavasarį dauginama atlankomis arba auginiais, taip pat galima dauginti ir sėklomis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *