Skip to content

Gasterija

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGasterija (lot. Gasteria) priklauso plėnūninių šeimos augalų grupei. Šio augalo tėvynė – Pietų Afrika. Gyvojoje gamtoje priskaičiuojama apie 70 šio augalo rūšių.

Laikymo sąlygos. Vasarą gasterija laikoma vidutinėje oro temperatūroje, o žiemą gėlė laikoma vėsioje temperatūroje (+10° С – +12° С). Žiemos temperatūros minimumas – +8° С. Žiemą augalą reikia laikyti sausai, laistyti gasteriją reikia tik kartą per dvi tris savaites. Vasaros metu gasteriją geriau laikyti gryname ore, apsaugant nuo vėjo ir lietaus.

Apšvietimas. Augalas mėgsta ryškų apšvietimą su šiek tiek tiesioginių saulės spindulių. Tačiau vasarą, jei gėlę laikote prie pietinio lango, ją reikia pridengti nuo tiesioginės saulės karščiausiomis dienos valandomis.  Žiemą gasterijai reikalinga visavertė saulės šviesa be priedangos nuo tiesioginės saulės.

Laistymas. Pavasarį ir vasarą gasterija laistoma vidutiniškai, nuo rudens laistymas suretinamas, o žiemą laistoma retai.

Oro drėgmė. Gasterija yra atspari sausam orui.

Tręšimas. Augalas nuo gegužės iki rugpjūčio kartą per mėnesį tręšiamas specialiomis trąšomis, skirtomis kaktusams ir kitiems sukulentiniams augalams.

Persodinimas. Gasterija persodinama kasmet pavasarį. Žemių mišinys persodinimui: molinga velėnos žemė, lapinė žemė, smėlis ir šiek tiek plytų duženų (1:1:1). Vazonas turi būti platus ir negilus. Ant vazono dugno reikia patiesti gerą drenažą.

Dauginimas. Gasterija dauginama dukterinėmis rozetėmis, kurios kartu su šaknimis atskiriamos persodinimo metu arba nupjaunamos nuo motininio augalo. Taip pat augalą galima dauginti lapu, kurį nupjovus reikia padžiovinti tris dienas, o po to pasodinti į purią žemę arba smėlį. Laistymas pradedamas po 3-4 savaičių, kai susiformuoja jaunos šaknys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *